Harta site Adauga la favorite
 
 

Clinica de Neurologie

Adresa:

Str. Victor Babeș, nr. 43

Contacte:

Telefon: 0264598523 - Programări între orele 10 - 15.
E-mail: neurologie@spitcocluj.ro

Tarif spitalizare:

357,93 lei

Sef de sectie:

Conf. univ. Dr. Alexandru Cristea
 

Personal

Medici:
1. Conf. univ. Dr. Alexandru Cristea, medic primar Neurologie pediatrică și medic specialist
Neuropsihiatrie infantilă, Doctor în medicină.
2. Dr. Diana Orza, medic primar Neurologie pediatrică
3. Asistent univ. Dr. Mihaela Vințan, medic primar Neurologie pediatrică
Master în Medicină Moleculară și Neuroștiințe, Doctor în medicină
4. Asistent univ. Dr. Monica Mager, medic primar Neurologie pediatrică
Master în Medicină Moleculară și Neuroștiințe, Doctor în medicină
5. Steluța Palade, psiholog principal
Psihoterapeut în Psihoterapie pozitivă
Master în Medicină moleculară și neuroștiințe, Doctorand
6. Roxana Cătinaș, kinetoterapeut principal, specialist terapie Vojta
7. Stanca Sima, kinetoterapeut principal
8. Livia Iuga-Hanşal, asistentă şefă

Prezentarea sectiei:

Secția Clinică Neurologie Pediatrică este una din secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca. Este adăpostită într-o clădire de patrimoniu, cu demisol, parter și etaj, construită în anul 1901, situată pe strada Victor Babeș 43. Clădirea face parte din grupul pavilionar în care își au de asemenea sediul clinicile: Neurologie adulți, Psihiatrie adulți, Neurochirurgie.
În perioada 2004 - 2006 au fost realizate lucrări de renovare a clădirii și de reamenajare a spațiilor, actualmente condițiile de spitalizare fiind la standarde europene.

Structura, dotari:

Îa) Secția cu paturi (nr. paturi 35)
b) Ambulatorul de specialitate cu 3 cabinete (neurologie, EEG, psihologie) încadrate ca și secția clinică cu personal medical (universitar)
c) Spital de zi
d) Laboratoare: EEG (videoEEG, EEG de somn, holterEEG); electroneurofiziologie (EMG, viteză de conducere, potențiale evocate)
e) Compartiment psihologie (psihologie, neuropsihologie, consiliere, reabilitare și psihoterapie)
f) Compartiment kinetoterapie – terapie Vojta, Bobath, Castillo-Morales, terapie manuală picior
g) Compartiment fizioterapie – aparat BTL 5000

Saloanele cu paturi au dimensiuni diferite: saloane cu 3 /5 / 6 paturi, rezervă cu baie proprie, sala de mese.
În mansardă a fost amenajată o sală de activități de recuperare psihologică, dotată cu materialele necesare activităților psihologice de reabilitare sau consiliere.

Activitatea sectiei:

Invatamant medical:

Clinica Neurologie Pediatrica reprezintă o puternică bază de învăţământ, fiind unul din centrele care pregăteşte viitorii medici specialiști de Neurologie pediatrică.
De asemenea în clinică se efectuează activitate didactică: cursuri de Neurologie pediatrică cu studenții din anul V ai Facultății de Medicină generală, seriile română, franceză și engleză din cadrul UMF ”Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, ( titular de curs fiind Conf. Dr.Alexandru Cristea) și stagii practice cu studenţii anului V ( susținute de asistentele universitare Dr. Mihaela Vințan, Dr.Monica Mager și Dr. Cristina Pantelemon ).
Priorităţile secției Neurologie pediatrică sunt concretizate în Programe de sănătate ale Ministerului Sănătaţii, precum: “ Diagnosticul şi intervenţia precoce pentru prevenirea instalării tulburărilor neuropsihice la copil și perfecţionarea mijloacelor de diagnostic şi terapie în epilepsiile copilului”.
Derularea acestor programe de sănătate ne-a oferit posibilitatea achiziţionării de aparatură modernă (aparat video-EEG, aparat EEG-holter) care permite diagnosticul paraclinic de mare fineţe al epilepsiei la copil.

Cercetare stiintifica:

Activitatea ştiinţifică s-a desfăşurat în cercetări interdisciplinare cu mai multe catedre, în principal cu Biologia Celulară şi Moleculară, precum şi cercetări pe bază de contracte şi proiecte de cercetare.
Temele abordate au vizat cercetări fundamentale şi clinice în domeniul epileptologiei, distrofiilor musculare, bolilor neurometabolice şi genetice neurologice la copii, evenimentelor critice neepileptice infantile, precum şi mijloacelor de depistare precoce a paraliziilor cerebrale la copii.

Plan de dezvoltare:

Pentru o mai bună desfășurare a activității clinice avem în vedere completarea echipei de investigare și tratament cu:
a. logoped.
b. asistent pentru fizioterapie
- Înființarea unui centru regional de referință pentru diagnosticul și tratamentul epilepsiei. Considerăm necesară și întemeiată această cerință datorită următoarelor aspecte:
- Este imperios necesară stabilirea unui diagnostic corect de epilepsie (sindrom sau boală) pentru a evita tratarea inutilă și chiar periculoasă a unui copil sănătos, și de asemenea este importantă instituirea unui tratament adecvat încă de la începutul bolii, atunci când acest diagnostic a fost corect stabilit, pentru a evita transformarea epilepsiei într-o formă faramacorezistentă. Se cunoaște faptul că farmacorezistența implică dizabilități mai importante pentru copil și cheltuieli mai mari pentru societate.
- O mare parte a pacienților noștri sunt copii cu diferite forme de epilepsie, unele extrem de severe, care provin din toate zonele țării.
- Desfășurăm activități științifice în domeniul epilepsiei: cursuri cu cadrele medii, cursuri cu medicii specialiști neurologi din țară, cărți publicate în domeniu;
- Deținem aparatură de ultimă oră necesară pentru investigarea electro-neuropsihologică a copiilor suferinzi de epilepsie sau alte crize cerebrale neepileptice;
- Dezvoltarea activității de diagnostic precoce a tulburărilor de dezvoltare neuropsiho-motorie la copil, prin aplicarea tehnicilor cele mai fiabile și moderne, precum și intervenția terapeutică precoce în acest tip de patologie pentru evitarea sau minimalizarea handicapului.
- Perfecționarea mijloacelor clinice și a tehnicilor de diagnostic în bolile neurometabolice și bolile neurodegenerative - cunoscând faptul că în unele boli neurometabolice instituirea unui regim alimentar precoce poate duce la evitarea sau minimalizarea handicapului.
- Înființarea unui Centru de recuperare cu caracter de Spital de zi

Conditii de internare:

Documente necesare la internare:
- Certificatul de naştere sau cartea de identitate a copilului
- Cartea de identitate sau buletinul unuia dintre părinţi
- Bilet de trimitere de la medicul de familie sau un medic specialist
- Certificat de handicap (dacă este cazul)

Taxă de spitalizare pentru însoţitor:
- 5,7 lei/zi.
- părinţii copiilor cu vârsta între 1-3 ani şi a copiilor încadraţi în gradul grav de handicap nu plătesc taxă de spitalizare
Electromiograf

Electromiograf

Clinica

Clinica

eeg

eeg

 
Cladirea clinicii

Cladirea clinicii

Intrarea in clinica

Intrarea in clinica

Compartimentul kinetoterapie

Compartimentul kinetoterapie

 
Salon cu paturi

Salon cu paturi

Sala de mese

Sala de mese

Camera de joacă

Camera de joacă

 
 

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!